Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-05@19:47:16 GMT

کُندوک، هنری دیرینه و پای ثابت جهزیه دختران هرمزگانی

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۱۶۱۹۲

کُندوک، هنری دیرینه و پای ثابت جهزیه دختران هرمزگانی

کُندوک، سبدی از جنس پیش (برگ درخت نخل ) هنر دیرینه زنان هرمزگانی است که درعصر تکولوژی هنوز جایگاه خود را حفظ کرده و در کنار سایر وسایل جز جهزیه دختران این استان است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ صنایع دستی یکی از قدیمی ترین و پرپیشینه ترین فعالیت های بشری است که بازتاب ذوق، سلیقه و اعتقادات هر منطقه بوده و از گذشتگان ما به ارث رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در تولید فرآورده های صنایع دستی، دست انسان دارای نقش اساسی است که محصولات را با ذوق و شوق خاصی خلق می کند و خلاقیت فکری را می سازد، همچنین صنایع دستی یک هنر عموم بوده که که در تمام ادوار و قرون به حرکت خود ادامه داده و نشان از غنای فکر و اندیشه مردمی دارد که سازنده این همه هنر هستند.

صنایع دستی در هرمزگان از روزگاران کهن به عنوان هنری سرگرم کننده و در آمدزا، در میان این اهالی جایگاه خاصی داشته؛ به طوری که در برخی از شهرستان های این استان  تنها راه در آمد زایی افراد فروش صنایع دستی بوده است.

استان هرمزگان  دارای آب و هوای گرم و خشک بوده که نخل های فراوانی در آن وجود دارد  و سرنوشت صنایع دستی این منطقه به این نخل ها گره خورده است به طوری که مردمان خوش ذوق این دیار از گذشته تا کنون صنایع ای را با استفاده از برگ درخت نخل خلق می کردند.

برگ درخت نخل که در گویش محلی به آن «پیش» می گویند به دلیل فراوانی و ارزانی آن به عنوان عنصر اصلی در صنایع دستی هرمزگانی ها به شمار می آید و مقاومت آن نسبت به برگ سایر درختان نیز بیشتر است.

کُندوک، سبدی برای نگهداری نان و میوه

کُندوک، سبدی از جنس پیش (برگ درخت نخل ) است که از برگ تازه و لطیف درخت خرما ساخته می شود و یکی از کاربردی ترین صنایع دستی هرمزگان است.

پیش(برگ درخت خرما) از وسط درخت خرما که نازکترین بخش آن است بعد از جداسازی به وسیله دست بافت می شود و انواع مختلف کندوک (سبد ) تولید می شود.

ساخت این صنایع به امکانات پیچیده ای نیاز ندارد و تنها مقداری«پیش»، یک عدد سنگ و کمی آب مواد اولیه این هنر محسوب می شود.

برای ساخت این صنایع امکانات پیچیده ای نیاز نیست.تنها  مقداری پیش، یک عدد سنگ و کمی آب مواد اولیه این هنر محسوب می شود.

در گذشته کاربرد  کُندوک ها  بیشتر برای نگهداری نان، آرد و خرما بوده که در حال حاضر با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و ساخت انواع وسایل برای نگهداری کُندوک بیشتر جنبه تزیینی بین شهروندان پیدا کرده است؛ البته در بعضی از نقاط هرمزگان هنوز جایگاه خود را به عنوان یکی از پرکاربردترین وسیله برای نگهداری نان حفظ کرده است.

کُندوک هنر دست زنان هرمزگانی

زینب خنوی، هنرمند خوش ذوق هرمزگانی در گفتگو با خبرنگار هرمز اظهار کرد: کُندوک یکی از هنرهای اصیل و سنتی هرمزگان است که بیش تر به دست زنان ساخته می شود.

این هنرمند خوش ذوق هرمزگانی ادامه داد: بیشترین کاربرد کُندوک در گذشته نگهداری نان بوده که بهترین وسیله برای تازه ماندن و خراب نکردن نان بود که متاسفانه امروزه از ظروف پلاستیکی برای نگهداری نان استفاده می شود.

خنوی با بیان اینکه پیشرفت علم و تکنولوژی مانعی بر پیشرفت صنایع دستی نشده است، گفت: در گذشته تنها کُندوک های ساده درست می شد؛  اما در حال حاضر کُندوک ها در طرح ها و رنگ ها ساخته می شود.

وی تصریح کرد: در هرمزگان به همراه جهزیه چند نمونه از این کندوک ها(سبد ها) برای دختران جوان قرار می دادند تا هم اصالت خود را حفظ کنند و هم سبدی برای نگهداری میوه و نان داشته باشند.

این هنرمند خوش ذوق خاطر نشان کرد: متاسفانه امروزه جوانان علاقه ای به  یادگاری ساخت کندوک ندارند اما باید بدانیم که این صنایع  سنت های قدیم ما است که نباید آنها را به فراموشی بسپاریم.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۱۶۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان، مریم جلالی ضمن قدردانی از تلاش‌های انجام شده در نمایشگاه ایران اکسپو افزود: تولیدات صنایع‌دستی زنجیره‌هایی به‌هم پیوسته هستند که نباید صرفاً در حالت فرهنگی و ویترینی بمانند بلکه باید با برنامه‌ریزی های مدون و اقدامات جهادی هماهنگ، به ادبیات توسعه و کسب و کار نزدیک شود و در سطح ملی و بین‌المللی نقش آفرین باشد.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی ادامه داد: سیستان و بلوچستان نیز عزم جدی را آغاز کرده و امیدواریم از طریق صنایع‌دستی، گردشگری، شیلات و لنج‌سازی و آبزیان و سایر ظرفیت‌ها و دارایی‌هایی که این استان دارد بتوانیم یک عنصر هویتی ویژه‌ای را به وجود آوریم.

به گفته جلالی، ما نیز در معاونت صنایع‌دستی وزارتخانه در تلاش هستیم تا زنجیره اقتصادی صنایع‌دستی و معیشت عزت آفرین را برای تک تک فعالان حوزه صنایع‌دستی در کشور و فعالان این حوزه در سیستان و بلوچستان را به وجود آوریم.
او تاکید کرد: یکی از اقداماتی که به دنبال انجام آن هستیم ایجاد بازار ثابت عرضه و فروش محصولات صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان در تهران و اقصی نقاط کشور است که پیگیر تحقق آن هستیم و در حال حاضر نیز وجود دارد اما نیازمند تقویت و گسترش است.
وی ادامه داد: ضرورت دارد تا محصولاتی که در اقلیم خاص خودش تولید می‌شود زیست بوم آنها نیز کامل و در سایر نقاط عرضه شود.

کد خبر 6096949

دیگر خبرها

  • برخورد جدی با تورهای گردشگری غیرمجاز در استان مرکزی
  • حمایت از تولید راه تحقق شعار سال جهش تولید
  • تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه میراث‌فرهنگی شهرستان گرمی
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین + تصاویر
  • عرضه صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • چرا دختران و پسران با مسجد قهر کردند؟/ تاثیر اجرای تئاتر در مساجد
  • نمدمالی، هنری با روایت تاریخ
  • ٣٨٥ هنرمند واجد شرایط صنایع‌دستی کردستان بیمه شدند
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا